MODA TASARIMI TEKNOLOJİLERİ ALANI
ALANIN TANIMI: Moda Tasarımı Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Mesleki ve teknik eğitim alan programları, bireyleri iş hayatına hazırlamak amacıyla tasarlanmış olup iş gücü piyasası ihtiyaçları ve iş analizi yaklaşımını esas alır.
ALANIN AMACI: Moda Tasarımı Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Bu doğrultuda Moda Tasarım Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı uygulanmaktadır. Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, atölye, model analizi ve model geliştirme, giysi kalıp tasarımı ve üretimi atölyesi, modada temel sanat, model tasarımı, işletmelerde mesleki eğitim ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra:
GİYSİ KALIP TASARIMI VE ÜRETİMİ DALINDA; giysi kalıpları, giysi üretimi, drapaj yöntemiyle kalıp hazırlama, bilgisayar destekli kalıp hazırlama, tasarım ve model araştırmaları, üretim organizasyonu ve kalite kontrol dal öğrencilerinin aldıkları diğer derslerdir.
Hazır giyim ve moda sektörü ülke ekonomimizin en büyük ikinci sektörüdür. Buna paralel olarak gelişen moda endüstrisinin nitelikli eleman ihtiyacı da bu büyümeyi desteklemektedir. Tasarımın yanı sıra moda yönetimi, pazarlama, styling gibi sürece dahil çok fazla iş kolunun oluşması nedeniyle istihdam potansiyeli artmıştır.
Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle moda sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Ülkemizde moda sektörünün büyümesi, yeni markaların oluşumu, yeni girişimlerin desteklenmesiyle birlikte sektörün ara eleman ihtiyacı da artmaktadır.
İş dünyasının özellikle tekstil sektörünün takibinde olan bölüm; kısa sürede hayata atılmak isteyen ya da modaya ilgi duyan öğrenciler tarafından tercih ediliyor.
ERENLER MESLEKİ VE ANADOLU LİSESİ
MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI´NDA
Anadolu Meslek Programı Öğrencilerine; Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi Dalında öğretim yapılmaktadır.
Bu programı tamamlayan öğrenciye;
· Yeniçağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “ meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
· Giysi tasarımında tekniğine uygun şekilde silüet üzerine model tasarımı uygulamalarını yapma, modelin teknik çizimlerini yapma ve üretim proseslerini gerçekleştirme,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giyimde hammadde ve yüzey özellikleri uygulamaları, temel dikiş teknikleri, kalıp hazırlama ve ölçü alma teknikleri, çocuk, kadın, erkek giysi kalıbı hazırlama ve üretim uygulamalarını tekniğine uygun şekilde yapma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi Dalında;
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Türk Bayrağı, çocuk, kadın, erkek giyim kalıp çizimlerini, şablon ve seri işlemlerini tekniğine uygun yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak çocuk, kadın, erkek giyim üretimi, Türk bayrağı üretimi, üretim organizasyon ve kalite kontrolü uygulamalarını tekniğine uygun yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak nokta ve çizgiyle yüzey düzenleme, objeleri renklendirme, doku yorumlarıyla yüzey oluşturma ve desen tasarımı uygulamalarını tekniğine uygun yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak model araştırmaları, artistik ve teknik çizim uygulamalarını tekniğine uygun yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
BELGELENDİRME
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika / diploma ekiyle alınan ve başarılan modüller, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
Ayrıca Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarına "Bu diploma sahibi 3795 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre eğitimini aldığı alan/dalda Teknisyen´ unvanını kazanmıştır." ifadesi yazılır.
İSTİHDAM ALANLARI
Moda Tasarımı Teknolojileri alanı Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi dalından mezun olan öğrenciler, meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
· Stilist
· Kalıp Uzmanı/Modelist
· Üretim Planlama Uzmanı
· Kalite Kontrol Sorumlusu
· Kişiye Özel Model Tasarımı ve Üretimi
· Stil Danışmanlığı
· Moda Dergi Editörlüğü
· Moda Fotoğrafçılığı
· Görsel Sergileme/Sunum Sorumlusu
· Kostüm Tasarımcısı
· Freelance Koleksiyon Tasarımcısı
· Trend Danışmanı
· Moda Aksesuar Tasarımcısı
· Akademisyen/ Eğitmen
Alanlarında ve pozisyonlarında çalışabilirler. Atölyelerde, Hazır giyim işletmelerinde, Modaevi ve butiklerde, kendi işyerlerini açarak veya home ofis kurarak ta çalışabilirler.
Kadın Giysi Kalıpları ve Üretimi Dalı Mezunlarının Eğitim ve Kariyer İmkanları
Moda Tasarım Teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler isterlerse meslek yüksek okulu ve fakülte düzeyinde eğitimlerine devam edebilirler.
Moda Tasarımı(YO)
Tekstil Teknolojisi(YO)
Giyim Üretim Teknolojisi(YO)
Moda Yönetimi (YO)
Moda ve Tekstil Tasarımı(Lisans)
Moda Tasarımı(Lisans)
Tekstil Tasarımı(Lisans)
Tekstil Mühendisliği(Lisans)
Ayrıca Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programları; Moda Giyim Tasarımı/ Moda Tasarımı / Moda ve Tekstil Tasarımı / Tekstil / Tekstil Geliştirme ve Pazarlama / Tekstil Tasarımı / Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerine mezun öğrencilerimiz alanları ile ilgili olarak devam edebilirler.
Bu alanlardan mezun öğrenciler, moda tasarımcısı, moda-marka yöneticisi, styling, eğitimci, pazarlama ve ar-ge birimleri gibi birçok yeni nesil iş alanında çalışabilirler.