Doğa ve Hayvan Sevgisi Takdirsiz Kalmamalı

Doğa ve Hayvan Sevgisi Takdirsiz Kalmamalı

Öğrencimize Teşekkür Ediyoruz

08.11.2021 1050

Medeni bir toplum olabilmenin en büyük bileşeni doğaya, hayvanlara ve diğer insanlara duyulan sevgi ve saygıdır. Söz konusu değerlerin insanlara kazandırılması gerekir. Söz gelimi bir öğrencinin sokak hayvanlarıyla duygusal bir bağ kurabilmesi gerekir. Bu bağın kurulması için öğrencinin sokakta üşüyen hayvanlara yiyecek vermesi ve bu yardımın onlarda oluşturduğu mutluluğu gözlemlemesi gerekmektedir. Çocuklara çevre bilincini kazandırmanın en temel yolu sevgiden geçer. Çünkü insan, doğası gereği sevdiği şeyi korumak ister. Bu yüzden çocuklara doğayı, hayvanları, bitkileri sevdirmek çevre eğitiminin temel amaçlarından biri olmalı. Aslında sağlıklı gelişen her çocuk, hayvanları da doğayı da sever. Yeter ki, biz yetişkinler olarak kendi korkularımızı çocuklara yansıtıp, onların bu sevgisini köreltmeyelim. Tam aksine ebeveyn olarak onlara bu konuda örnek olmak, bitki ve hayvanlarla nasıl ilgilenildiğini göstermek, onları tanımalarını sağlamak, çocukların da içindeki sevgiyi ve koruma isteğini arttıracaktır. Çevre bilincinin geliştirilmesinde bitki ve hayvanları tanıtma, onlara karşı olan ilgiyi arttırmak önemlidir. Yapılan araştırmalarda; çocukluklarında bitki ve hayvanlarla ilgilenen ve çocukluğunda doğanın içinde yaşantıları olan kişilerin ileriki yaşamlarında, çocukluklarında bu davranışları yapmayan kişilere göre çevre sorunlarına karşı daha duyarlı oldukları görülmektedir.

Doğa ve hayvan sevgisi aynı zamanda çocuğa empati kazandırır. Küçük yaşlarda benmerkezci olan çocuk, bu sevgisi sayesinde empati yeteneğini geliştirirken aynı zamanda sorumluluk bilincini de destekler. Bitkileri ve hayvanları beslemek, onları sevip korumak, onların iyiliklerini düşünmek, çocuğa başkalarının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu hatırlatıyor. Aynı zamanda çocukların hayvanlarla kurdukları bağ, arkadaşlık anlayışının ve iletişim becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyor. Bu ilişki sayesinde çocuklar hoşgörülü, verici, paylaşımcı ve farklılığa açık olmayı deneyimleyebiliyor.

Öğrencilerimizden Zeynep Eroğlu'nun istisnasız her sabah evde artan yemekleri okul çevresindeki sokak hayvanları için getirip elleriyle sunmasını, içindeki doğa ve hayvan sevgisini, ebeveynlerinin onun bu davranışını desteklemesini takdirle karşılıyor, kendisine yürekten teşekkür ediyoruz.