Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

20.01.2022 667

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı; Doğum öncesi gelişim de dahil olmak üzere 0-18 yaş aralığındaki çocuklara ve gençlere hangi  bilgi, beceri, tutum ve davranışların hangi yaş düzeyinde kazandırılacağı hakkında bilgi veren, çocuğun tüm gelişimlerini  destekleyen (fiziksel, psiko-motor, zihinsel, dil, sosyal ve duygusal), çocukların ruh sağlığını koruma yolları ile ilgili bilgi veren, plan yapan ve uygulayan, insan ilişkileri ve empatiye önem veren, çocuk sağlığı ve  hastalıkları konusunda bilgi sahibi olan, özel eğitime muhtaç çocukların  gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olan; drama, basit beden eğitimi  hareketleri, müzik çalışmaları, sanat ve ana dili etkinlikleri, oyun etkinlikleri , fen ve matematik etkinlikleri, okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri yapan, çocukları  tanıma tekniklerini uygulayan bir alandır.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ OKUYAN ÖĞRENCİLERİMİZ BU ALANDA NELER ÖĞRENİR?

- Çocuk gelişimi ve eğitiminin önemini kavramak
- Aylık ve günlük eğitim akışı planı hazırlamak ve uygulamak
- Mesleğiyle ilgili programlama yapmak
- Fiziksel ortamın güvenliğini sağlamak.
- Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak.
- Öz bakım becerilerini geliştirmek.
- İnsan ilişkileri ve becerilerini geliştirmek.
- Sosyal gelişimi desteklemek.
- Bilişsel gelişimi desteklemek.
- Psiko-motor gelişimi desteklemek.
- Türkçe dil gelişimine yardımcı olan etkinlikler hazırlamak.
- Yaratıcı ve işlevsel sanat etkinlikleri planlamak ve hazırlamak.
- Duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine yardımcı olmak.
- Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların gelişimine yardımcı olmak.
- Çocuğun cinsel kimliğini tanımasına destek olmak.
- Animasyon çalışmalarını yapmak ve rehberlik etmek.
-Yaratıcı ve işlevsel oyun etkinlikleri planlamak ve uygulamak.
- Organizasyon yapmak.
- Yaparak yaşayarak öğrenmeyi desteklemek.
- Çocukları tanıma tekniklerini uygulamak.
- Mesleki eğitimle ilgili etkinlikleri takip etmek

OKULUMUZDA AÇIK OLAN DALLAR

Erken Çocuk Eğitimi ve Özel Eğitim

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Erken çocukluk eğitim kurumların da öğretmen  yardımcısı olmak isteyenlerin; Normal gelişim gösteren veya özel gereksinimi olan çocuklarla vakit geçirmeyi ve çocuklarla ilgilenmeyi seven, alan bilgisine sahip, Türkçeyi doğru kullanan, görgü kuralarını bilen ve uygulayan, fiziksel  ve ruhsal yönden sağlıklı olan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı,  araştırıcı, gelişime açık, iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına uygun,  hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik,  problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu  elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkmasına  yardımcı olması gerekir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKẬNLARI

Anadolu kız meslek ve kız meslek liseleri,  Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanından mezun olanlar, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi,  Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği  (Açık Öğretim) ,İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği,  Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği, Sosyal Hizmetler  Yüksek Okulu bölümlerini tercih edebilirler. Lisans eğitim süresi 4 yıldır.

Çocuk  Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanların, özel okullar ve devlet okullarında  okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kulüplerinde , özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışma olanağı vardır. Bu bölümden mezun olanlar hastanelerin  çocuk oyun odalarında, oyuncak sanayisinde, ana çocuk sağlığı merkezlerinde  fiziki ve ruhsal gelişimin izlenmesinde danışman, televizyon ve radyo çocuk  program yapımcısı, çocuk kitapları hazırlamada danışman olarak çalışabilirler.  İsteyen öğrenciler üniversitelerde lisans üstü eğitim alabilirler.

20-01-202220-01-202220-01-202220-01-2022